Pugotto - hunden du kommer att älska

Hemsida Beskrivning Pugotto Bonnies CV Dixies valpar Galleri Hundens utveckling Låt hunden använda sin nos Innelek vid regn Skaffa valp Barn, allergier o jakt Bra böcker Blogg Kontakta oss

 Här får du allt om den mysigaste hunden

Tänker du skaffa en valp?

 

Det innebär väldigt mycket jobb att uppfostra en ny valp. Ofta också mycket roligt.
Men det är en satsning som betalar sig - och snabbare än du tror. Lyckas du bra har du en trogen kamrat under många, många år.

För en valp är det en lång väg för att förstå, acceptera och följa allt det nya som gäller i människans värld. Det blir ju en helt ny tillvaro för den.

När du hämtar valpen får du ett besiktningsintyg från veterinären och ett köpeavtal som du och säljaren har skrivit under.

Valpen skall vara vaccinerad mot parvo och valpsjuka och smittsam leverinflammation (HCC).

Parvovirusvaccin ges två gånger - när valpen är sju veckor och 12 veckor.

Mot valpsjuka och HCC ges ett dubbelvaccin när valpen är 12 veckor. Därefter skall hunden vaccineras vid ett års ålder och sedan vart fjärde år eller enligt veterinärs ordination.

Numera finns det vaccin som varar i tre år. Det är troligt att du får ett sådant vaccin.

12-veckorsvaccinationerna svarar du själv för. Glöm således inte att beställa tid för omvaccinering snarast efter att du hämtat hem din valp.

Ge valpen trygghet från dag ett

Då valpen hämtas är det viktigt att den får trygghet från början. Låt den gärna resa i en hundbur eller möjligen i baksätet. Var beredd på att den blir åksjuk. Den har ju inte åkt så mycket bil innan.

De första intrycken i den nya miljön måste bli positiva. Låt valpen först få undersöka sin nya omgivning, bekanta sig med nya röster, dofter, föremål och kanske andra husdjur.

Den första natten i det nya hemmet sover valpen utan sina syskon. Låt valpen ligga i en ombonad låda med en filt att kura in sig i. Eller bara en filt. Ställ lådan/filten nära din säng så att du med handen kan ge valpen kontakt och trygghet.

Efter några dagar får den själv bestämma en plats att ligga på. Lägg filten där, men det är inte säkert den vill ha någon filt.

Din nya valp mår bäst om den får äta det som den är van vid. Valpens mage är känslig och den mår inte bra av att ofta byta foder.

Bestäm regler - och följ dem

Gör upp gemensamt om regler som ni kan komma överens om. Får valpen ligga i soffan? Sängen?

Vänj valpen att ligga på en bestämd plats när ni samlas kring matbordet. Vill man inte att hunden skall tigga så mata den inte från matbordet. Nonchalera valpen helt. Den mår bäst av att äta sin egen mat!

Träna valpen att vara ensam så snart den känner sig hemmastadd i sin nya miljö. Börja korta stunder. Det är lämpligt att den är ordent­ligt rastad och gärna lite trött. Låt gärna radion vara på som sällskap. Lämna den inte när den är uppe i varv. Passa på att träna ensamhet när du ändå skall kasta sopor, hämta posten eller gå till tvättstugan.

Var neutral och lugn när du lämnar den. När du kommer hem säger du ”hej” till valpen och nonchalerar den. Gör ingen stor affär av att du kommit hem.

Lär valpen att stanna vid dörren och inte sticka efter dig. Ett ”varsegod” från dig betyder att det är ok. Detsamma när hunden skall lämna hundburen i bilen. Då får den inte sticka iväg om det är något kul som lockar. Du bestämmer – så var tydlig och vänlig.

Träna på att bli rumsren

Ta ut valpen när den har sovit, ätit eller lekt. Låt allt ske i harmonins tecken, skrik inte, jaga inte, rusa inte!

Den kommer att "misslyckas" inomhus, var så säker. Bär då bara lugnt ut den och beröm om den "lyckas" ute.

Du får vara beredd på lite pölar här och där till att börja med. Och kanske bajs också.

Hur lång tid det tar att bli rumsren är naturligtvis individuellt, allt från några dagar till flera månader.

Ansvaret ligger hos dig. Det är du som måste träna den nya familjemedlemmen.

För att inte behoven skall bli bundna till en plats är det viktigt att rasta på olika platser. Ge beröm när den gör behoven ute.

Viktigt träna inkallning

Redan från början skall du använda ordet ”kom” - när något trevligt skall hända som när maten serveras eller när ni skall ut på promenad.

Man måste säga det ofta, till en början i enkla situationer. Då utan frestelser och följt av mängder med beröm. Allra viktigast är att omedelbart släppa valpen efter inkallningen.

Använd inte inkallningen för tråkiga saker som att bli inlåst i hundgården…  Valpen är alldeles för smart för att gå på det gång efter gång! 

Vänj valpen bli hanterad

Vänj din valp tidigt med att undersöka den och att ha den nära dig. Det underlättar bl a vid veterinärbesök men framförallt är det nödvändigt för ert dagliga umgänge.

Träna gå i koppel direkt

Halsband och koppel behövs redan då valpen hämtas. Är resan hem dessutom lång behöver valpen rastas. Den kan bli skrämd av allt det nya som nu omger den och då det en fördel om den är kopplad.

Träna inkallning och följsamhet genom att strunta i kopplet när valpen är liten. Gå långsamt, låt den följa efter. Blir det tvärstopp vänd ryggen till och gå ifrån valpen med lockande röst. Ge en signal - kanske med en visselpipa - när valpen är på väg mot dig. Väl framme är det kel eller kort lek eller en bit mat. Samma signal som  den får höra när matskålen ställs ner.

Du är flockens ledare

Kom ihåg att det alltid är du som bestämmer! Du är flockens ledare. Var lugn och mjuk – men konsekvent och bestämd.

Det utbyte du får av din nya vän står i direkt proportion till hur mycket du satsar på ert förhållande. Här skiljer det sig inte speciellt mycket mellan människa och hund eller mellan människa och människa!

Du skall vänja din valp vid det mesta den sedan kommer i kontakt med. Förvalta detta arv med kärlek, ömhet, tålamod och förståelse. Du kommer att få en mycket trogen och kär vän i många år framöver.

Vildkatt_72_IMG_7370-Redigera.jpg

Utter_72_IMG_7176-Redigera.jpg

Snleopard_72_IMG_7466-Redigera.jpg

Slaguggla_72_IMG_7165-Redigera.jpg

Mindre_panda_72_IMG_7149-Redigera.jpg

Pallaskatt_72_IMG_7184-Redigera.jpg

Jrv_72_IMG_7382-Redigera.jpg

Lappuggla_72_IMG_7153-Redigera.jpg

Leopard_72_IMG_3427-Redigera.jpg

©meningsfyllt@2023